top of page

PARISUHDE SOLMUSSA - VALMENNUS

on yksilöllinen, oma prosessisi, jossa pääset kaivautumaan todella syvälle itseesi ja punnitsemaan mikä sinulle on todella tärkeää. 

 

Tämä valmennus on vuosien mittaan luonut itse itsensä. Yhä useammat asiakkaani ovat hakeutuneet elämäntaidon valmennukseen parisuhdehaasteiden vuoksi. Haasteellisissa parisuhdekuvioissa olen paitsi valmentaja myös `kokemusasiantuntija`. Takanani on useita erilaisia parisuhdekuvioita, eroja ja menetyksiä. Itseasiassa parisuhdekiemurat ja muut elämän isot haasteet ovat suuri syy sille, että olen kouluttautunut elämäntaidon valmentajan työhön. 

 

 


 

 

Jokainen parisuhde ja sen kiemurat ovat yksilöllisiä. Mahdollisesta erosta seuraa aina suuri muutos asianosaisten elämään. Juuri tämä `Tuntemattoman Tulevaisuuden Pelko` onkin yksi suurimmista haasteista, kun pohdit parisuhdettasi ja sen mahdollista päättämistä.  Tosi asiassa tulevaisuus on aina yhtä tuntematon - elätpä sitten parisuhteessa tai et.

Tavallisimpia pohdinnan aiheita PARISUHDE SOLMUSSA- valmennuksessa ovat mm: 

Miksi olen onneton parisuhteessani?

Meillä kaikilla on odotuksia, jotka kohdistuvan kumppaniimme. Luomme toinen toisistamme mielikuvia ja oletamme hänen täyttävän ne. Ovatko omat odotukseni realistisia, kohtuullisia? Koetko kantavasi suurimman vastuun ja takaan suhteenne ylläpitämisestä? Onko taloudellinen vastuu jakautunut tasavertaisesti? Entä elämän arki? Mitä olen itse valmis panostamaan parisuhteeseeni? Heijastuvat elämän muut stressit parisuhteeseen? 

Jos suhde päättyy, pärjäänkö taloudellisesti?

On yllättävän tavallista, että toimimattomassa parisuhteessa kitkutellaan taloudellisten seikkojen vuoksi. Kokemukseni mukaan raha-asioihin liittyvät haasteet ovat useimmiten pelon värjäämiä. Pelko syntyy kapea-alaisesta ajattelusta ja oletuksista. Kun tarkastelet tilannettasi rauhassa `kynän ja paperin kanssa`, aukeaa useimmiten varsin tyydyttävä taloudellinen tilanne. Yllättävän usein taloudellinen tilanne jopa kohenee eron myötä. Usein myös omat valintasi (esim. asumisen suhteen) ovat merkittäviä raha-asioiden järjestymisen suhteen. Taloudellisen tilanteen näkymät on hyvä selvittää hyvissä ajoin etukäteen. Tämä lisää osaltaan turvallisuuden tunnetta.

Jäänkö yksin?
Yksin  jäämisen pelko on ehkä raha-asioitakin suurempi este irrottautua toimimattomasta suhteesta.  Pärjäämisen pelko on  saattaa kattaa hyvin monenlaisia asioita: arkiasioiden hoitoa, päätösten tekoa, vastuu lapsista jne... Kaikkein suurimmaksi kuitenkin nousee yksin olemisen/ yksin jäämisen  pelko.  Ilman parisuhdetta eläminen ei kuitenkaan tarkoita, että olisit yksinäinen. Sosiaaliset kuviosi muuttuvat - uusia ihmissuhteita ilmaantuu elämääsi ja olemassa olevat ihmissuhteet nousevat esiin uudella tavalla. Todennäköisesti jotkin ihmissuhteesi katkeavat eron myötä.  Asioiden realistinen käsittely jo mahdollista eroa harkitessasi auttaa sinua eteenpäin.

Apua, mitä lapsille tapahtuu?
Klassinen ajatus: "Olen parisuhteessa lasten takia" vaikuttaa ehkä myös sinuun? Joskus tämä ratkaisu on toimiva, joskus ei. Jos parisuhteesi on kovin riitainen tai voit muista syistä huonosti, on eron harkitseminen paikallaan. Lapset aistivat kodin ilmapiirin. Joskus ero on enemmän kuin hyväksi lapsille. 

Rakastan kumppaniani - olen silti onneton! 
Erityisesti pitkissä parisuhteissa on vuosikymmenten aikana `kasvettu yhdessä ja yhteen`. Elämän kuviot ovat rakentuneet omanlaisikseen ja arki sujuu - ainakin päällisin puolin hyvin. Roolit perheessä ovat asettuneet paikoilleen.  Löydät helposti roppakaupalla hyviä puolia puolisostasi ja yhteisestä elämästänne. Puolisossasi on jopa ihailtavia ominaisuuksia, joita arvostat. Mutta: Jotakin puuttuu? Ehkä kommunikaatio ei toimi? Hellyys, lämpö ja läheisyys elävät vain unelmissa?  Seksistä on aikaa jo vuosia? Kaipaat tukea, kannustusta, asioiden syvempää jakamista, arvostusta....? 

Jos päädyn eroon, kuinka tuleva ex-puolisoni pärjää?
Olet nyt  tutkimassa omaa parisuhdettasi. Jos päädyt omalla tahollasi eroratkaisuun, on edessä asian käsittely puolisosi kanssa. On ymmärrettävää, että huomioit puolisosi tilannetta etenkin siinä tapauksessa, että hän haluaisi jatkaa liittoanne. Eroaikeesi todennäköisesti aiheuttavat hänelle järkytyksen, jopa vakavan trauman. Tämä on yksi eroprosessin kriittisimpiä vaiheita - se määrittelee koko prosessin jatkon sujumisen ja keskinäisen vuorovaikutuksenne laadun tulevaisuudessa. Toisinaan päädytään ratkaisuun, jossa eropäätöksen tekijä `saattelee ex-puolison eroon`...  Oli miten oli, tässä vaiheessa eroa surffataan vahvojen tunteiden aalloilla.  

Jos exästäni tuleekin mahdollisen eron jälkeen ihana ihminen?
Tämä on mahdollista. Suuret kriisit ja elämänmuutokset tarjoavat mahdollisuuden henkiseen kasvuun. Exäsi saattaa hyvinkin hakeutua terapiaan, valmennukseen tai johonkin eroryhmään. Tämän kautta hän oppii tuntemaan itseään paremmin ja on valmis muuttumaan. Tätä asiaa emme voi ennakoida. Lohduttavaa lienee kuitenkin se, että koska nyt sinä itse työskentelet itsesi kanssa PARISUHDE SOLMUSSA-valmennuksessa, olet tämä prosessin myötä olet itse kasvanut ja muuttunut. Tämä OMA PORSESSI voi johtaa myös siihen, että toteat parisuhteesi sittenkin `riittävän hyväksi` ja valitset suhteeseen jäämisen. Ja sitä paitsi - Sinustakin voi tulla entistä ihanampi ihminen...

 

Mitä jos katumus iskee?
Kyllä. Eron katuminen - syystä tai toisesta - on mahdollista. Tosin voit katua myöhemmin myös sitä, että et eronnut. Mene ja tiedä? Tähän katumisen mahdollisuuteen kytkeytyy aina pelko. Pelko on kuvitteellinen asia, mutta kokemuksena hyvin todellinen. Myös tätä asiaa  käsittelemme valmennuksessa jo etukäteen, joskin varmoja vastauksia ei voi saada... 

Tunteiden vuoristorata
Koska olet tyytymätön parisuhteeseesi ja olet hypännyt mukaan VALMENNUKSEEN, on varmaa, että olet jo tunteiden vuoristoradalla. Se kuuluu asiaan. Toisaalta: ehkä koet tunteiden puolisoasi kohtaan kuolleen. Tai koet tavallaan rakastavasi häntä, mutta silti harkitset eroa. Niin tai näin: sinun on hyvä tiedostaa, että tunteet tulevat ja menevät. Oleellista on, että hyväksyt tunteesi ja elät niiden läpi. Koet ne tunteet mitä milloinkin on läsnä. Aikanaan tunneaallot vaimenevat. 

Lähteä vai jäädä.jpg
Lähteä vai jäädä.jpg
Lähteä vai jäädä.jpg
bottom of page