LÄHTEÄ VAI JÄÄDÄ? - ENNEN EROA -VALMENNUS on vuosien mittaan luonut itse itsensä. Yhä useammat asiakkaani ovat hakeutuneet elämäntaidon valmennukseen parisuhdehaasteiden vuoksi. Eroasioissa olen paitsi valmentaja myös `kokemusasiantuntija`. Takanani on useita erilaisia parisuhde-eroja. Itseasiassa parisuhdekiemurat ja muut elämän isot haasteet ovat kuljettaneet minut ero- ja elämäntaidon valmentajan työhön. 

 Jokainen parisuhde-ero on yksilöllinen. Erosta seuraa aina suuri muutos asianosaisten elämään. Juuri tämä`Tuntemattoman Tulevaisuuden Pelko` onkin yksi suurimmista haasteista eron edessä. Tosi asiassa tulevaisuus on aina yhtä tuntematon - elämmepä sitten parisuhteessa tai päädymme eroon. 

Tavallisimpia kysymyksiä ja pohdinnan aiheita ennen eroa- valmennuksessa ovat mm: 

Pärjäänkö taloudellisesti?

On luonnollisesti tärkeää tarkastella tulevaa taloudellista tilannetta realistisesti. Kokemukseni mukaan raha-asioihin liittyvät haasteet ovat useimmiten pelon värjäämiä. Pelko syntyy kapea-alaisesta ajattelusta ja oletuksista. Kun tarkastelet tilannettasi rauhassa `kynän ja paperin kanssa`, aukeaa useimmiten varsin tyydyttävä taloudellinen tilanne. Yllättävän usein taloudellinen tilanne jopa kohenee eron myötä. Usein myös omat valintasi (esim. asumisen suhteen) ovat merkittäviä raha-asioiden järjestymisen suhteen. Taloudellisen tilanteen näkymät on hyvä selvittää hyvissä ajoin etukäteen. Tämä lisää osaltaan turvallisuuden tunnetta.

Miten minä pärjään? - Jäänkö yksin?
Yksin pärjäämisen pelko saattaa kattaa hyvin monenlaisia asioita: arkiasioiden hoitoa, päätösten tekoa, vastuu lapsista jne... Kaikkein suurimmaksi kuitenkin nousee yksin olemisen/ yksin jäämisen  pelko.  Ilman parisuhdetta eläminen ei kuitenkaan tarkoita, että olisit yksinäinen. Sosiaaliset kuviosi muuttuvat - uusia ihmissuhteita ilmaantuu elämääsi ja olemassa olevat ihmissuhteet nousevat esiin uudella tavalla. Todennäköisesti jotkin ihmissuhteesi katkeavat eron myötä.  Asioiden realistinen käsittely auttaa sinua eteenpäin.

Apua, mitä lapsille tapahtuu?
Klassinen ajatus: "Olen parisuhteessa lasten takia" vaikuttaa ehkä myös sinuun? Joskus tämä ratkaisu on toimiva, joskus ei. Jos parisuhteesi on kovin riitainen tai voit muista syistä huonosti, on eron harkitseminen paikallaan. Lapset aistivat kodin ilmapiirin. Joskus ero on enemmän kuin hyväksi lapsille. 

Rakastan kumppaniani - silti haluan erota! Erityisesti pitkissä parisuhteissa on vuosikymmenten aikana `kasvettu yhdessä ja yhteen`. Elämän kuviot ovat rakentuneet omanlaisikseen ja arki sujuu - ainakin päällisin puolin hyvin. Roolit perheessä ovat asettuneet paikoilleen.  Löydät helposti roppakaupalla hyviä puolia puolisostasi ja yhteisestä elämästänne. Puolisossasi on jopa ihailtavia ominaisuuksia, joita arvostat. Mutta: Jotakin puuttuu? Ehkä kommunikaatio ei toimi? Hellyys, lämpö ja läheisyys elävät vain unelmissa?  Seksistä on aikaa jo vuosia? Kaipaat tukea, kannustusta, asioiden syvempää jakamista, arvostusta....?   Tämä on kinkkinen tilanne, jossa joudut kaivautumaan todella syvälle itseesi ja punnitsemaan mikä sinulle on todella tärkeää.'

Kuinka tuleva ex-puolisoni pärjää?
Olet nyt harkitsemassa eroa. Jos päädyt omalla tahollasi eroratkaisuun, on edessä asian käsittely puolisosi kanssa. On ymmärrettävää, että huomioit puolisosi tilannetta etenkin siinä tapauksessa, että hän haluaisi jatkaa liittoanne. Eroaikeesi todennäköisesti aiheuttavat hänelle järkytyksen, jopa vakavan trauman. Tämä on yksi eroprosessin kriittisimpiä vaiheita - se määrittelee koko prosessin jatkon sujumisen ja keskinäisen vuorovaikutuksenne laadun tulevaisuudessa. Toisinaan päädytään ratkaisuun, jossa eropäätöksen tekijä `saattelee ex-puolison eroon`...  Oli miten oli, tässä vaiheessa eroa surffataan vahvojen tunteiden aalloilla.  

Jos exästäni tuleekin eron jälkeen ihana ihminen?
Tämä on mahdollista. Suuret kriisit ja elämänmuutokset tarjoavat mahdollisuuden henkiseen kasvuun. Exäsi saattaa hyvinkin hakeutua terapiaan, valmennukseen tai johonkin eroryhmään. Tämän kautta hän oppii tuntemaan itseään paremmin ja on valmis muuttumaan. Tätä asiaa emme voi ennakoida. Lohduttavaa lienee kuitenkin se, että todennäköisesti sinä itse olet jo työskennellyt itsesi kanssa eroa harkitessasi - sen myötä olet itse kasvanut ja muuttunut. Tulet itsekin vielä kasvamaan ja muuttumaan erosi jälkeen. Sinustakin voi tulla entistä ihanampi ihminen...

 

Mitä jos katumus iskee?
Kyllä. Eron katuminen - syystä tai toisesta - on mahdollista. Tosin voit katua myöhemmin myös sitä, että et eronnut. Mene ja tiedä? Tähän katumisen mahdollisuuteen kytkeytyy aina pelko. Pelko on kuvitteellinen asia, mutta kokemuksena hyvin todellinen. Tätä asiaa on hyvä käsitellä jo etukäteen, joskin varmoja vastauksia ei voi saada... 

Tunteiden vuoristorata
Koska olet harkitsemassa eroa, on varmaa, että olet jo tunteiden vuoristoradalla. Se kuuluu asiaan. Toisaalta: ehkä koet tunteiden puolisoasi kohtaan kuolleen. Tai koet tavallaan rakastavasi häntä, mutta silti harkitset eroa. Niin tai näin: sinun on hyvä tiedostaa, että tunteet tulevat ja menevät. Oleellista on, että hyväksyt tunteesi ja elät niiden läpi. Koet ne tunteet mitä milloinkin on läsnä. Aikanaan tunneaallot vaimenevat. 

Lähteä vai jäädä.jpg
Lähteä vai jäädä.jpg
Lähteä vai jäädä.jpg